Archive for July, 2005

Geweren vs. Grokster

Wednesday, July 27th, 2005

gunsvsgrokster (17k image)
Een sterke observatie van RadicalRuss op DailyKos.com:

Na de overwinning van de filmindustrie op Grokster was de uitleg van de rechter duidelijk:

“Een persoon of bedrijf dat een product ontwerpt waarmee moedwillig copyright kan worden geschonden is aansprakelijk voor de acties van de gebruikers van dat product.”

Vandaag heeft de Amerikaanse Senaat een wet aangenomen om makers van geweren te beschermen tegen aanklachten van gebruikers die slachtoffer zijn geworden van hun producten. In de uitleg van de woordvoerder van president Bush:

“De president is ervan overtuigd dat de makers van een legaal product niet aansprakelijk zijn voor de eventuele criminele activiteiten waar de kopers het voor gebruiken”

U ziet hoe het tegenwoordig zit in Amerika: als je een product maakt om (legale) bestanden mee uit te wisselen ben je aansprakelijk, als je geweren produceert waar mensen mee vermoord worden niet.

Update
Nog een bericht in dezelfde categorie: volgens een onderzoeksbureau kopen mensen die muziek illegaal downloaden vier keer zo veel muziek als mensen die geen gebruik maken van P2P-programma’s. Ze spenderen rond de 8 euro per maand aan muziek, tegenover 2 euro voor niet-downloaders.

Fruit

Tuesday, July 26th, 2005

fruit (13k image)
Vreemd fruit.

Windows naar Mac

Sunday, July 24th, 2005

windosx (11k image)
Ik was al een tijdje van plan om een handleiding te schrijven over hoe je de lelijke vormgeving van Windows XP machine kan omzetten naar de onvolprezen ‘look’ van Apple Mac OSX. Gelukkig hoef ik dat zelf niet meer te doen, want iemand anders was al op hetzelfde plan gekomen. Voor wie ‘m gaat lezen nog twee kleine aanvullingen: er is een site waar je de complete bibliotheek van originele Mac-icoontjes kan downloaden en er is ook een goed freeware alternatief voor Objectdock namelijk het programma RKLauncher.

Voor nog meer ombouwplezier is er zelfs een complete site over dit onderwerp.

Smiley

Saturday, July 23rd, 2005

smiley (4k image)
Net toen u dacht dat het niet gekker kon met de huidige trend om alles wat los en vast zit te patenteren en te trademarken komt Microsoft met een idee dat eigenlijk alleen maar op de lachspieren kan werken: Microsoft heeft namelijk de aanpasbare smiley gepatenteerd. U weet wel: u geeft aan dat als u ‘:-X’ in uw favoriete Instant Messenger intikt er een plaatje komt van een smiley met een dichtgeritste mond. Als het aan Microsoft ligt is dat voortaan alleen voorbehouden aan mensen die MSN Messenger gebruiken. Gelooft u het niet? Lees het patent zelf.

Gé website ideeën generator

Saturday, July 23rd, 2005

webgen (3k image)
U kent het probleem ongetwijfeld: u wilt graag een website maken voor uw bedrijf, voor uzelf, of voor uw oudtante, maar u kan maar niet op ideeën komen waar die website over moet gaan. U heeft wellicht wel een vaag idee, maar van een concrete omschrijving komt het maar niet. Bovendien weet u ook dat u zonder wervelende reclametekst voor uw website waarschijnlijk geen bezoekers krijgt, en zo’n tekst laten schrijven door een reclamebureau is ook weer iets te veel van het goede. Moedeloos geeft u uw poging op en overweegt u alchoholist te worden.

Gelukkig hoeft dat nu niet meer! Gé heeft namelijk de speciale website ideeën generator speciaal voor mensen als u gemaakt. Vul uw naam of bedrijf in, en de titel van uw website, en de generator zal een geniaal idee bedenken voor uw website in de vorm van een slogan! Gé’s website ideeën generator: Het beste idee sinds jaren! Genereer uw idee!.

Lockmonitor

Friday, July 15th, 2005

lockmonitor (3k image)

Over een tijdje in de winkels: Longhorn, de opvolger van Windows XP, waar u nu waarschijnlijk dit berichtje mee zit te lezen (althans, 71% van de mensen gebruikt XP volgens onze statistieken). Behalve dat Internet Explorer nu eindelijk ook ‘tabs’ heeft zit er nog een andere interessante ‘vernieuwing’ binnen Longhorn: DRM oftewel Digital Rights Management. Dit betekent dat Microsoft (en andere grote bedrijven) gaan bepalen wat u wel en niet mag doen met uw bestanden. Heeft u laatst een -gekochte- cd naar MP3 omgezet en wilt u deze afspelen? Helaas, u moet ‘m toch echt overnieuw kopen, want mischien gaat u ‘m wel kopiëren. Totale flauwekul dus, maar het wordt nog enger.

Longhorn heeft namelijk ook PVP-OP, oftewel Protected Video Path – Output Protection Management. Een lange naam voor iets simpels: Windows controleert voortaan of uw monitor wel DRM heeft. Zo niet (wat voor het overgrote deel van de monitoren geld), dan krijgt u een slechter beeld, of helemaal geen beeld en de mededeling dat u maar eens een goede monitor moet gaan kopen, die wel de juiste DRM-chip heeft.

U snapt wat dit voor gevolgen heeft: Microsoft, en de producten van films, muziek en andere entertainment krijgen totale controle over de hardware die u heeft, in plaats van diegene er voor betaald heeft: uzelf.

Oeps Lowlands

Friday, July 15th, 2005

oepslowlands (59k image)

Nog een paar dagen dan ga ik op vakantie. Ik bedenk me net dat er na terugkomst al binnen een week weer het Lowlands -festival is. En ik heb nog geen kaartje. Oeps.

Just Curious

Wednesday, July 13th, 2005

justcurious (1k image)
Een geniaal concept: beantwoord een vraag van een onbekend iemand en je mag zelf een vraag stellen aan de rest van de wereld. Uitgewerkt op justcurio.us.

Why did we sold Amsterdam for Surinam?: cause politicians were stupid even then.

Wikipedia & London

Wednesday, July 13th, 2005

Als u de pagina op Wikipedia over de aanslagen in London heeft gevolgd heeft u wellicht ook gezien dat de snelheid waarmee die pagina werd aangepast gigantisch was. Vergelijkt u maar eens de eerste pagina met de nieuwste. Iemand vond dit gegeven zo fascinerend dat hij er zelfs een time-lapse opname van heeft gemaakt.

Om nog even bij London te blijven. Het Amerikaanse Mediamatters heeft een compilatie gemaakt van alle walgelijke uitspraken gedaan door commentatoren van Fox News. Denk bijvoorbeeld aan opmerkingen als ‘Het eerste wat ik dacht toen ik de aanslagen zag was: de beurs staat laag, tijd om te kopen!’, ‘Eindelijk! Terrorisme staat weer op de agenda in plaats van het broeikaseffect en de honger in Afrika!’ en ‘Deze terroristen zijn bereid om Arabisch bloed te laten vloeien naast dat van, -gewone- niet-Arabische inwoners van London’. Bekijk en huiver.

Spelletjes

Tuesday, July 12th, 2005


Voor mensen die niks te doen hebben: de beste spelletjes op het web. Met ondermeer de kleinste webspelletjes ooit.