Archive for October, 2005

Ik snak naar informatie

Tuesday, October 11th, 2005

U heeft ongetwijfeld gelezen dat volgens de minister van Binnenlandse Zaken, Johan Remkes, de burgers snakken naar informatie over terrorismebestrijding. De website van het Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding is namelijk al 1,2 miljoen keer bezocht. Afgezien dat ik het woord ‘snakken’ nogal jaren tachtig vind heeft David Rietveld een heldere uitleg waarom het getal van 1,2 miljoen niet kan kloppen. Bovendien bewijst hij ook nog eens dat mensen liever snakken naar voetbal of flauwekul dan naar terrorisme.

Dozen

Tuesday, October 11th, 2005

dozen (7k image)
De ‘turbine hall’ van de Tate Modern in Londen wordt elk jaar opnieuw ingericht door een kunstenaar. Eerder was er al een gigantische zon te zien (waar de suppoosten blijkbaar ziek van werden) en een gigantische spin. Het nieuwste project in de turbine hall is een collectie van veertienduizend kartonnen dozen, opgesteld door kunstenaar Rachel Whiteread. Ze werd gefascineerd door kartonnen dozen toen ze een doos vond op haar moeders zolder waar ze vroeger haar speelgoed in bewaarde. Daarna ging ze de straten op om overal kartonnen dozen vandaan te halen. Het vullen van de hal was volgens Whiteread ‘een gigantische uitdaging’.

Als u toevallig in Londen bent (of dit jaar nog komt): de toegangsprijs van de Tate Modern (net zoals alle andere grote musea in Londen) is helemaal niks.

Finland

Sunday, October 9th, 2005

Finland heeft afgelopen woensdag een nieuwe wet aangenomen die het illegaal maakt om DRM te omzeilen, oftewel het kopieëren van media. Dit betekent dat het over een paar maanden illegaal in Finland is om cd’s, dvd’s of wat dan ook te kopieëren. Je mag geen kopieën meer maken voor eigen persoonlijk gebruik, sterker nog, alleen al het discussiëren over hoe je beveiligingen kan omzeilen is al illegaal en kan tot een aanklacht leiden. Een link plaatsen naar een programma om DVD’s te kopieëren is bijvoorbeeld al een strafbaar feit. Ook als je een (legaal) gekochte audio-cd waar beveiliging opzit wil omzetten naar MP3-formaat zodat je dat kan afspelen op je iPod heb je een probleem: je bent dan tenslotte bezig met het ‘omzeilen van een beveiligingssysteem’ en dus een criminele activiteit aan het ontplooien.

Het Finse parlement heeft wel ‘gezegd dat de overheid de wet niet actief zal gaan uitvoeren’, maar dat is natuurlijk geen garantie dat de muziekindustrie dat wél zal gaan doen. Ook is het geen pretje voor Macintosch of Linux gebruikers: als je muziek op je Mac of Linux-box wilt zetten en je moet daarvoor een beveiliging omzeilen dan ben je illegaal bezig, maar volgens de voorzitter van de IFPI (de Finse Buma/Stemra) is dat geen probleem. In een interview zei hij letterlijk dat die mensen dan maar gewoon een cd-speler moeten kopen. Afspelen van muziek op je computer is tenslotte geen recht: het is een privilige!

Mag ik even een teiltje?

Memory

Saturday, October 8th, 2005

Zo simpel en voor de hand liggend dat je niet snapt waarom anderen er nog niet eerder op zijn gekomen: Memory met plaatjes van Flickr.