WIETZOT 24-30 Mei

{{customseven}}
wietzot (6k image)

Het valt een beetje tegen, met wat er op TV is deze week. Helaas helpt het weer ook niet mee, en kunt u dus niet lekker gaan wandelen.
Toch zijn er wel een paar aardige dingen op tv: een aantal mooie films, documentaires over vreemde landen, en… de herhaling van ‘Kreatief met Kurk’!
Hier is de WIETZOT van 24 tot en met 30 Mei.

Zaterdag
NED1, 0000: Film: La Scorta. Italiaanse film over het werk van bodyguards, nadat een rechter is vermoord en iedereen dus erg bezorgd is over het lot van de andere rechters.
NED2, 2100: Eurovisie Songfestival. Tsja, er zijn genoeg mensen die dit het toppunt van decadentie vinden, maar eigenlijk is het hartstikke leuk om met een paar vrienden op de bank, met potlood en pen, zelf ‘lijstjes’ maken, en te kijken naar allerlei vreselijke nummers van obscure landen die tot de EU willen toetreden, en daarom tot het uiterste gaan wat zelfoverschatting betreft.
NED1, 1815: Tekenfilms als propaganda. In de Tweede Wereldoorlog werden bekende tekenfilms als de Disney-tekenfilms, Popeye, en de Warner Brothers-stal (Daffy Duck e.d.) gebruikt om propaganda te maken voor de geallieerden. Deze documentaire gaat er wat dieper op in en laat enkele fragmenten uit de betreffende tekenfilms zien.

Zondag
BLG1, 1945: Als u dacht dat alleen Nederlanders grappen maken over de Belgen moet u eens kijken naar ‘De Lage Landen’, een humoristisch programma waarin ook de Belgen laten zien dat er genoeg te lachen is over hun noorderburen.
NGCL, 2330: Artic Aviators. Rond de poolcirkel en in Siberië leven een aantal bijzonder teruggetrokken Russische leefgemeenschappen. De makers van deze docu gaan mee met piloten om eens te kijken hoe het er daar aan toe gaat.
BLG2, 2000: Panorama: Infiltratie van een Al-Qaida cel in Frankrijk. De Algerijnse journalist Mohammed Sifaoui werd door een oud-klasgenootje meegenomen naar een terroristische cel van Al-Qaida in Frankrijk, hij doet er verslag van in een boek, en in deze film. Sommige mensen vinden hem een held, anderen een op geld beluste sensatiezoeker. Controversieel genoeg om zelf een oordeel te vormen, in ieder geval.

Maandag
VEE8, 2030: Film: The Twilight Zone. In Amerika is iedereen even nostalgisch over The Twilight Zone als wij in Nederland over Swiebertje of over (voor de wat jongere Gé lezers) The A-Team. The Twilight Zone was een serie waarin elke aflevering een vreemd verschijnsel plaatsvond, en er allemaal enge dingen gebeurden. Chris Carter noemde The Twilight Zone later als één van de belangrijkste inspiratiebronnen voor zijn ‘X-Files’. Vanavond is de lange ‘feature-film’ te zien.
NED3, 2000: Nieuw Economisch Peil: De BSA. Wie wel eens gebruik maakt van een computer heeft ook vast wel eens gehoord van de BSA. Deze club gaat, in opdracht van bedrijven en ‘tipgevers’, op zoek naar bedrijven die illegaal software kopiëren en geen licenties hiervoor hebben gekocht. Als er een ‘tip’ is gekregen (door gefrustreerde ex-werknemers e.d.) volgt er een ‘inval’ waarna de kopieerders meestal een boete moeten betalen ter waarde van de niet-gekochte licenties, en de kosten die de BSA maakte voor de inval. In deze documentaire een verslag van zo’n inval in een Gronings bedrijf.
NED3, 2105: Eduard Bomhoff. Minister van het kortst zittende kabinet van na de Tweede Wereldoorlog, vanavond in een interview. Zou hij nog meer leuke roddels over Heinsbroek vertellen?

Dinsdag
NED3, 2312: Body of Water. Dansfilm met als thema ‘water’.
DISC, 1600: Globe Trekker. Reisprogramma. Afl. ‘Tsjechië’

Woensdag
NED3, 0007: The Gift. Als u dacht dat er niemand is die graag het AIDS-virus zou willen krijgen heeft u het mis. In Amerika lopen er namelijk mensen rond die zelfs graag het AIDS-virus willen krijgen. Op Internet is er een actieve groep van mensen die het virus ‘aanbieden’ en mensen die het graag willen krijgen (als ‘gift’). Deze docu laat zien wat voor soort mensen dit zijn, en waarom ze zo graag een dodelijk virus willen oplopen.
NED3, 2028: Üskudür: veel volksliedjes zijn helemaal niet zo aan een land gebonden als men soms denkt. Rond de Balkanstaten kent iedereen het lied ‘Üskudür’, maar wel telkens met een andere betekenis. In het ene land is het een gevoelig liefdesliedje, in het andere land een bloederig krijgslied. Wat voor diepe haatgevoelens jegens andere landen dit oproept bij sommige mensen kunt u in dit programma zien.
BBC2, 2030: Rubbish. In 2020 zal er in Engeland een verdubbeling zijn van afval. Een probleem, want echt veel ruimte voor al dat afval is er niet meer. Hoe gaat men in de toekomst dit probleem oplossen?

Donderdag
NED3, 2003: The Kumars at No. 42. Humoristische Britse talkshow, met een Indiase familie die beroemdheden in hun huis en tot studio omgebouwde tuin ontvangt.
BBC2, 2200: Horizon: SARS. Reportage over deze ziekte, waar nog weinig dingen over duidelijk zijn.
DISC, 1800: Een van de leukste programma’s op de Discovery Channel is Scrapheap Challenge: twee teams van techneuten proberen binnen twee dagen een opdracht te volbrengen met behulp van allemaal rommel op een vuilnisbelt. Opdrachten kunnen bijvoorbeeld zijn: ‘bouw een raket’, ‘maak een raceauto’ of ‘ontwerp een motorboot’. De derde dag worden de modellen getest met een wedstrijd, waarbij beide teams met hun creaties strijden om de eer.

Vrijdag
NET5, 0004: Film: The Creature from the Black Lagoon. Legendarische horrofilm uit 1954 waarin een team van wetenschappers een half mens/half vis wezen vinden, die het gelijk heeft gemunt op het enige vrouwelijke lid van het team.
NED3, 2017: Kreatief met Kurk. Het legendarische programma van Tosca Niterink en Arjan Ederveen waarin zij, op onnavolgbare wijze, laten zien wat er mogelijk is met dit materiaal, waar bijna alles mee kan.
BLG2, 2245: Nekka 2003. En we sluiten de week uiteraard weer af met muziek. Helaas moet u uzelf wel worstelen door optredens van Bløf en andere slechte bandjes, maar gelukkig kunt u ook een optreden van Luc de Vos, alias Gorki tegemoet zien.

Comments are closed.