Krang is niet meer

krangfoto (11k image)

Ik was eerst nog blij dat het nieuwe album uitkomt, maar in de loop van de avond bereikte mij al het bericht dat Krang ophoudt te bestaan. Het is nu officieel en te lezen in de nieuwsbrief van Muze Records.

Nieuwe cd Krang is ook de laatste …

Het tegendraadse trio Krang komt vandaag, maandag 19 april, met de nieuwe cd ‘Aait’. Dit album is naar nu blijkt meteen de zwanenzang van de Twentse band. Krang, bestaande uit Jelle Smit (bas, gitaar en toetsen), Andre Manuel (zang, gitaar, toetsen en bas) en de recent toegetreden Joost Buis (lapsteel en trombone), besloot na vertrek van Adri Karsenberg (drums en percussie) zichzelf op te heffen. Van muzikale meningsverschillen is, voor de verandering, geen sprake.

KRANG wordt in 1996 door ex-Fratsen leden Manuel en Karsenberg opgericht. Aanvankelijk bedoeld als vehikel voor de Nederlandstalige liedjes van Manuel, ontwikkelt het project met de komst van Smit en Rick Manuel (gitaar en zang) tijdens de opnamen voor eersteling ‘How!’ al snel tot een echte band die zorgt voor het kenmerkende Krang materiaal.

Vanaf de tweede cd ‘Roes’ wordt ook de inbreng van sample wizzard en geluidsmixer Jacob Raatjes duidelijk hoorbaar. Erkenning in de vorm van lovende recensies, een zilveren Harp en veel optredens zijn het gevolg. Ook opvolger ‘Ten Aarzel’ en de voor Studio Brussel live opgenomen plaat ‘Brussel’ worden goed ontvangen.

Na een Edison nominatie verlaat Rick Manuel in 2001 de band. Er wordt geen vervanger gezocht en op het podium is Krang voortaan een trio, vanuit de zaal aangevuld met samples en effecten door Raatjes.

Nadat met ‘Gluut!’ tekstschrijver Manuel overschakelt op het Twents en een multimediale toer onder die naam de band ook op plaatsen buiten het clubcircuit brengt, besluit Raatjes de groep te verlaten om zich meer te concentreren op zijn eigen muziek. De sampler gaat daarop de deur uit en nieuw bloed in de vorm van Joost Buis en Paul Remmelts (geluidmix) zorgt voor een wat aardser live geluid. Dit is goed te horen op de nieuwe cd ‘Aait’, opgenomen en uitgebracht door Silvox. De distributie is in handen van Coast To Coast.

Er is wegens de opheffing van de band geen eindtournee gepland ter promotie van de nieuwe plaat. Andre Manuel gaat solo door met muziek en cabaret. Karsenberg, Smit en de anderen zoeken nog naar een nieuw project.

3 Responses to “Krang is niet meer”

  1. Storm Says:

    Als Manuel met net zo’n prachtplaat op de proppen komt als Manuel – Krang vergeef ik het hem :-)

  2. Ewie Says:

    Hij schijnt nog meer creatiefs aan het doen te zijn. Eerst is er echter Aait. Hij schijnt prachtig te zijn.

  3. Storm Says:

    Hopelijk bedriegt de schijn niet deze keer…