Een avondje Dinxpop

mintzkovluna (11k image)

Mijn wieg stond in het Achterhoekse Dinxperlo. Er zijn weinig redenen voor mij, behalve familie en vrienden, om daar naar terug te keren. Een keer per jaar is er echter een heus festival: Dinxpop. Gisteravond vond dit weer plaats. Het festival wordt gehouden in de plaatselijke sporthal. Aan beide zijden staat een podium, zodat er vlot gewisseld kan worden. Er is ook nog een klein podium in het cafe. Het begint al aan het eind van de middag, en gaat door tot in de kleine uurtjes.

Ik was er echter pas later op de avond binnen. Op dat moment speelde het Belgische Elysian. In de omschrijving stond dat het richting Radiohead en Coldplay ging. Dit was wel juist omschreven, maar een term als clicherock kwam ook bij me op. Het was hun eerste optreden in Nederland, en wat mij betreft hun laatste. Nee, neem dan Mintzkov Luna (foto) die even liet horen dat ze toch meer dan een dEUS -kloon zijn. Er zit duidelijk meer electronica in verwerkt. Een verdere vergelijking met das Pop is dan ook wel te maken. Erg leuke band die de zaal wel omkreeg. Hierna mocht het Engelse Spearmint het proberen. Toffe band met korte wat onvoorspelbare liedjes, ongeveer zoiets als Belle and Sebastian goes Britpop. Ik kende ze slecht van naam, maar de eerste echte kennismaking nodigt uit tot meer. Het publiek ging echter niet om. En hierna …. Tja, programmeren is ook een kunst, de band Ska-d-lite. Nu was de overgang naar ska wat vreemd, maar als afsluiter wel leuk geweest. Het publiek wilde wel dansen en met een positieve stemming de zaal uitgaan is ook wel iets voor te zeggen. Er moest echter nog een band nakomen met ingewikkeld doen gitaarmuziek in de vorm van het (wederom) het Belgische: Baby John. Het kwam allemaal niet uit de verf, de nummers kregen soms vreemde wendingen en de praatjes tussendoor waren te lang. Het publiek vertrok langzaam. Dinxpop ging hiermee als een kaars uit. Mijn advies: hou het festival korter en stem de volgorde beter op elkaar af. Verder blijft het een sympathiek initiatief.

6 Responses to “Een avondje Dinxpop”

  1. Martijn Says:

    Jammer dat Spearmint het publiek niet kon overtuigen. Het is ook meer een zaaltjesband denk ik, voor een publiek waarvan wat meer mensen speciaal voor de band kwamen. Hadden ze nog een bellenblaasmachine meegenomen?

    PS "clicherock" en "richting Radiohead en Coldplay" is toch synoniem? ;)

  2. Ewie Says:

    Nee, ze hadden geen bellenblaasmachine. Er was wel een act met de bril van de zanger. Hij ging dan weer op, dan weer af. Lijkt me inderdaad niet echt een festival -band. Ik denk dat het ook in hun nadeel was dat ze direct na Mintzkov Luna speelden. Als ik programmeur was geweest ….. :-)

    Ik ben zelf geen groot fan van Radiohead, maar clicherock zou ik het niet willen noemen. Kom mij trouwens niet aan Coldplay. ;-) Ik doel dus meer op rechttoe rechtaan raggen met de gitaar zonder enige fantasie. Wij hebben tenslotte zelf al Kane. ;-)

  3. Hay Says:

    Nou ja zeg :). Niet dat Coldplay nou zo verschrikkelijk origineel is, maar ze hebben tenminste humor en zijn een stuk minder arrogant dan Woesthof e.d.

  4. Ewie Says:

    Ik ben voor Coldplay hoor. ;-)

  5. hans Says:

    Ik ben het wel met je eens ten aanzien van BabyJohn. We hebben die band gezien op Marktrock in Leuven en toen was het wel een vrij rommelige set maar had de band meer van een dance-act. De website van BabyJohn was al enige tijd uit de lucht wat mij deed vermoeden dat de band uit elkaar was. Het boekingsburo gaf echter aan dat er niks aan de hand was en dat werd gewerkt aan een nieuwe CD. Daar wist de zanger op zaterdag echter niets van…Het werd wel duidelijk dat BabyJohn al lange tijd niet gespeeld had. Een waardige afsluiter was het dan ook niet, helemaal mee eens.

    Ska-D-Lite, de meeste toeschouwers vonden deze band geweldig en er werd volop gedanst….

    Verder had je beter wat vroeger kunnen komen want This Beautiful Mess, 2nd place driver, Junkfarm, Dialogue en David R Black speelden de sterren van de hemel. Helaas kwam het meeste publiek na pakweg negen uur. Dat had waarschijnlijk veel met het mooie weer te maken. Je tip om het festival korter te maken, ja dat is ook een conclusie van mijn kant.

    groeten
    Hans, Dinxpop

  6. Ewie Says:

    Ik heb geen idee of dat te maken heeft met het mooie weer. Voor mijzelf had dat veel te maken met het zwakkere tussengedeelte. Ik had geen zin om een paar uur te wachten voor er weer iets leuks zou komen. Ik vond de ska van Ska-D-Lite er een beetje raar achteraan komen. Dit meer in verhouding tot de rest van het festival. De mensen vonden het wel goed om te dansen. Dat klopt. Hierna weer een gitaarband was echter een vreemde keuze. Bij een dance -act was het publiek vast langer blijven hangen. Leuk trouwens dat je reageert.