Patenten

patent (8k image)

Het is een zwarte dag voor de tegenstanders van softwarepatenten. De Europese Comissie is namelijk voor aanname van softwarepatenten. Een groot aantal bezwaren (PDF) zijn afgewezen door de leden van de comissie. Dat is erg jammer, want softwarepatenten zijn een bedreiging voor innovatie en het voortbestaan van kleine bedrijven en de open-source gemeenschap.

Richard Stallman, de oprichter van het GNU operating system schreef een duidelijk artikel in de Guardian waarin hij uiteenzet waarom softwarepatenten slecht zijn. Hij plaatst patenten in de context van de literatuur: als ze daar zouden bestaan zouden vele grote literaire werken nooit geschreven kunnen zijn omdat concepten als ‘iemand zit in de gevangenis en verandert daardoor zijn naam’ (het plot van Les Misérables) gepatenteerd zouden zijn.

De victorie van de voorstanders van softwarepatenten is niet alleen. In de Verenigde Staten probeert Hollywood de Broadcast Flag aan te nemen, die ervoor zou zorgen dat je geen programma’s meer kan opnemen van de televisie zonder toestemming, waardoor een apparaat als een DVD-recorder in principe onbruikbaar wordt. En Canada heeft nu ook een Digital Millennium Copyright Act.

We kunnen er ook iets aan doen: Europarlementariërs schrijven, lid worden van de Foundation for a Free Information Infrastructure of een petitie tekenen (op het moment van schrijven al 419965 handtekeningen).

One Response to “Patenten”

  1. Marcel V Says:

    Ik vind het een triest gebeuren, die software patenten. Ik verdien zelf mijn brood met het schrijven van software (geen open source), maar dit gaat mij echt te ver. Jammer.