Lowlands 2003

{{customtwo}}thekills (8k image)

**Lowlands 2003**

Ooit begon Lowlands als een afspiegeling van bands die dat jaar in het clubcircuit gespeeld hadden, aangevuld met een paar grote acts. Inmiddels is Lowlands een fenomeen op zich. Dit jaar trok het zo’n 50.000 bezoekers die naast bands ook cabaret, film en theater konden zien. Het waren er 12.000 minder dan vorig jaar. Het festival kun je inrichten naar persoonlijke behoefte. Hetgeen ik dus ook gedaan heb. Het menu bestond uit heel veel bands en een film.

De voorspelde regen kwam toch niet in zo’n grote mate naar beneden. \Sad eyed lady of the Lowlands\ zong \Bob Dylan\ ook. Dit werd het zeker niet. Na het nodige gedoe om op het terrein te komen was er toch nog tijd om enkele bands op de vrijdag te gaan bekijken en beluisteren. De aftrap met **Calexico** was geweldig. Het zonnetje in mij kwam helemaal los. Knap hoe een band zonder veel muzikaal geweld een show weet neer te zetten. **Eels** daarentegen sloeg hierna behoorlijk door. Er was geen ruime voor finesse, wel voor voorspelbare rock. Na deze tegenvaller maakte **Bettie Serveert** het echter weer goed. Een band die in haar tweede jeugd weer helemaal terug is. Bovendien heeft \Carola van Dijk\ wat \Ellen ten Damme\ niet heeft. Ze is sexy zonder een gimmickgevoel af te geven. Voldaan, kon ik dus naar mijn tent om daar me weer helemaal voor te bereiden op de volgende dag. Uiteraard dromend van \Carola\ op een warm \Calexico\ –eiland. In werkelijkheid was het echter behoorlijk koud.

De zaterdag begon met de **Levellers**. Feest maken kunnen ze, maar het blijft voor mij een b –keuze als je \The Pogues\ kent. Nee, dan **Alamo Race Tracking**, een nieuwe Excelsior gitaarbandje. De zang is een beetje vlak, maar de band zal met zoveel speelplezier nog wel verder groeien. Ze staan dus terecht op Lowlands. **The Polyphonic Spree** zijn een kruising tussen \Monthy Python\ en \Jesus Christ Superstar\. Dit is meer voor het oog, want muzikaal is het weinig opzienbarend. Nee, neem dan **Voicst**, weer een nieuwe Nederlandse gitaarband. Ze weten het muzikaal zeer goed neer te zetten. Wat mij betreft één van de Nederlandse ontdekkingen van dit jaar. Gewoon veel blijven spelen en iets aan de podiumpresentatie doen is mijn advies. Zij komen er wel. Wie er al lang zijn, of beter gezegd weer zijn is **Caesar**. Weer een prachtige set, ze maken hun goede optredens in het clubcircuit helemaal waar. Wie het ook waarmaakt is **Beck**. Dit fenomeen liet een veelzijdige set zien die goed doordacht was. **The Raveonettes** zijn een nieuwe sensatie met veel herrie in de lijn van Jesus and Mary Chain. Het blijft allemaal nog wel binnen de begane wegen. Toch is het een optreden waar de band zich mee kan laten zien. Als het chocolade was dan was dit de melkchocolade met nootjes versie. Wie lak hebben aan de begane wegen binnen de rock ‘n’ roll zijn **The Kills** (zie foto). Wat een ongelooflijk heftig duo in de lijn van \The Stooges\. Voor mij het onbetwiste hoogtepunt van Lowlands. Zij krijgen dan ook pure versie van de eerder genoemde chocolade. Genoeg bands voor vandaag, even uitrusten bij de film: **24 hour part people**. Hierover mogelijk later nog meer.

Zaterdagnacht laat in bed, zondag weer op tijd wakker worden. Het is namelijk tijd voor **Admiral Freebee**. Dit is prettig wakker worden. De Belgische admiraal kent zijn klassiekers als \Iggy Pop\ en \Bob Dylan\ goed, maar weet er toch een eigen draai aan te geven. **The Rapture** zijn een soort \P.I.L.\ meets \New Order\. Een aantal nummers zijn leuk, maar dan is het weer tijd voor wat anders. **Mando Diao**, bijvoorbeeld met hun rock gebaseerd op de 70 –jaren. Leuk, maar in Nederland hebben we zelf \The Skidmarks\. Door dus naar **Grandaddy **. Ze speelt het laatste optreden van een lange Europese tour. De gitaarmuziek met opsmuk zit zeer goed in elkaar. Als podiumact zijn ze echter wel statisch. **Suede** slaat hierin door. De laatste jaren hebben ze weinig gepresteerd. Het is teren op oude roem, het mag dus wel wat bescheidener. Van **Vive La Fête** word ik alleen warm als ze dreigen een \dEUS\ –nummer te gaan spelen. Helaas, is dit valse hoop. Dit is mijn inziens allemaal te gemaakt. **P.J. Harvey** daarentegen is van een heel ander laken een pak. Goed, ze heeft geluisterd naar \Patti Smith\, maar het is een geweldige set. Een drummer, bassist en P.J. op gitaar zijn genoeg om de tent plat te spelen. Dit is echt, en na zo’n moment is het tijd om Lowlands achter me te laten.

Lowlands zit er voor mij op. De ontdekkingen zijn **The Kills** en **Voicst**. Hoogtepunten dezelfde **The Kills**, **Calexico** en **P.J. Harvey**. Veel goede herinneringen gaan in mijn geheugen van dit zeer geslaagd festival. Het wordt volgend jaar zeer waarschijnlijk opnieuw \a campingflight to Lowlands\ voor mij. Nu eerst mijn zeer vermoeide voeten even wat rust geven.

Meer info over deze Lowlands o.a. op : Dubbelmono.

Comments are closed.