REM Tivoli Utrecht 21-06-2003

{{customtwo}}remticket (22k image)

Een rilling ging door mij heen op het moment dat \Michael Stipe\ met zijn **R.E.M.** -mannen opkwamen. \Zaterdagavond 21 juni 2003\ was namelijk de aftrap van de Europese tournee in \Tivoli\ te \Utrecht\. Een op zich vrij unieke gebeurtenis om R.E.M. in een dergelijke zaal (gevuld met vooral 30 –plussers) te mogen zien. Het eerst wat mij opviel was dat Michael (en andere R.E.M.’ers) toch langzaam getekend was door de tijd. Dit werd nog eens onderstreept door de bladen met teksten die klaargezet waren. Goede argumenten dus om een \greatest hits\ -tour te doen.

R.E.M. heeft in totaal 14 officiële albums uitgebracht. Genoeg om uit te kiezen dus. Dat de gitaar meer op de achtergrond is geraakt was mij wel bekend. Dit was de heren zelf echter een beetje ontgaan. Het is iets om rekening mee te houden bij de setopbouw. Dit was niet goed aangepakt, waardoor de vaart er in het begin niet goed inkwam. Aan de inzet van Michael, Peter en Mick en de drie gastmuzikanten lag het zeker niet. De heren hadden er zichtbaar zin in. Michael spande de kroon met de nodige grappen en grollen en allerlei spullen (mondharmonica, teksten) die hij het publiek ingooide. Hoogtepunten in dit gedeelte was o.a. \The one I love\, \Electrolite\, \Life and how to live it\ en \Welcome to the occupation\ . Mijn wens dat er geen \Losing my religion\ gespeeld zou worden werd helaas niet ingewilgd. Nummers als \Immation of life\ and \All the way to Reno\ vielen toch wel door de mand in het geheel. De twee nieuwe stevigere nummers die gespeeld werden gaven echter wel weer hoop. Ik hoop maar dat deze hoop niet onterecht blijkt te zijn bij een volgend album.

De vlam sloeg pas in de pan tegen het eind van het eerste gedeelte. De uiteindelijke knallers kwamen echter in de toegift. Het zou vanaf hier een optreden met verrassingen worden. Mijn gedachte was dat \Patti Smith\ wel eens zou kunnen komen. Dit bleef echter beperkt tot een cover van haar nummer \People have the power\. De gast was echter niemand minder dan \Linda Hopper\ van \Magnapop\. Ze bracht haar ooit door \Michael Stipe\ geproduceerde \Favorite writer\. Verdere uitschieters waren \Man on the moon\ en het afsluitende \It’s the end of the world as you know it\. De magie was er gelukkig op het einde weer.

De magie van \Tivoli\ brak dit echter snel af. Na afloop in een bloedhete zaal nog even wat drinken was er niet bij. Met een lelijke vloek mijn geld maar voor een t-shirt ingeruild. Elders hierna nog maar even een biertje genuttigd om vervolgens huiswaarts te gaan. De vloek was niet verstandig, want we kwamen in een trein vol \André Hazes\ –fans terecht. Deze waren overigens behoorlijk lollig (en veelal dronken). De vraag is dus of \R.E.M.\ –fans het allemaal niet te serieus nemen. Ik zal er eens een \vliegertje\ over oplaten.

2 Responses to “REM Tivoli Utrecht 21-06-2003”

  1. Bram Says:

    Volgens mij is de recentie van het NRC Handelsblad positiever dan de jouwe. Kan natuurlijk, maar ik ga er van uit dat daar een beroepsrecencent heen is geweest.

  2. Ewie Says:

    De Volkskrant -recensent was zelfs lyrisch. Je opmerking over beroepsrecencent ontgaat me overigens.