Metropolis 2003

{{customtwo}}interpol (5k image)

Eigenlijk ben ik niet zo’n festivalganger, maar vandaag was ik zowaar op **Metropolis** in Rotterdam. Vorig jaar ging het niet door, maar dit jaar was er toch weer een editie. Geen hoge entree, nee, gewoon **gratis** naar binnen. Daar houd ik (Nederlander) wel van. De meeste bands kende ik niet, maar daar is zo’n festival dan ook voor. Het festivalterrein kende drie containers waarin bands optraden. Ze speelden dan aan de smalle kant. Qua geluid niet om aan te horen, ik mag hopen dat er bij een volgende editie iets anders bedacht wordt. Verder een hoofdpodium en twee tenten.

Bij binnenkomst stuit ik op de Haagse **Grechko’s doll**. Er is weinig bijzonders aan dit rockbandje. Snel doorlopen dus naar iets anders. Dit waren **The Black Keys** (USA) met echte bluesrock. Helaas iets meer rock dan blues, maar verder ok. Ze spelen in ieder geval een aardige Beatles –cover. Hierna door naar het grote podium waar **Electric Six** speelde. Zag ik ze vorige keer voor het eerst op tv bij het \Glastonbury Festival\, nu dus in het echt. Het is muziek gebaseerd op de zeventiger jaren disco onder invloed van hardrock en dan nog met een grote knipoog. Ze hebben in ieder geval een prima podiumact. Het spelen van \Queen’s Radio Gaga\ gaat me echter te ver. Tijd dus om weer te verkassen. In een van de zeecontainers speelt inmiddels het Nederlandse **Mist**. Het is best aardige \luisterpop\, maar na een aantal nummers is het kunstje wel bekend. Terug dus om nog een klein stukje te zien van **The Robocop Kraus**, The Cure goes rock. De Duitse band doet haar best, maar een heel concert lijkt me met zo’n geforceerde stem vermoeiend. Ik ben ook wel benieuwd of de zanger zelf een lange tournee vol zou houden. Tijd in ieder geval om zelf even een kleine pauze te nemen.

Instappen weer het bij het Amerikaanse **The Tyde**, \Lou Reed\ meets \The Byrds\. Leuk bandje, leuk repertoire, iets mindere podiumuitstraling. Hierna even neuzen bij het Groningse **Green Hornet**. Ze gingen ervoor met hun stampende rock ‘n’ roll. Het is alleen niet mijn ding. Dan maar verder kijken bij **Pfaff**. De frontman is beter bekend als bassist bij \Seedling\. Toch beviel mij dit veel beter. Het was een \Pixies\ meets \The Stooges\ -optreden met twee drummers, stevige gitaar en dito zang. Erg leuk spontaan optreden met als hoogtepunt een uitnodiging aan het publiek om in de container te komen en \Bas Jacobs\ met gitaar op het natte dak. Dan snel naar **The Thermals**. Een nieuwe rocksensatie uit Amerika, maar ik vind het persoonlijk wat vlak. **The Kidda** (NL) is op het laatste moment aan het programma toegevoegd. Ze heeft duidelijk goed geluisterd naar \Garbage\, maar het klonk wel geslaagd. Alleen de elektronica gaat wel heel erg zingen in de container. Dan **Eastern Lane** (UK), duidelijk beïnvloed door een band als \Coldplay\, maar zeker het aanhoren waard. Helaas hebben ze veel last van geluid van andere optreden, ook de podiumpresentatie verdient weinig lof. Afsluitend is er dan **Interpol** uit New York. Ze maken hun prachtalbum \Turn on the bright lights\ geheel waar. Een soort \Joy Division\ die er eens wat meer gitaren tegenaan gaat gooien. Zelden een band zo strak en emotieloos voor zich uit doen kijken. Zelfs bij een struikelpartij van de gitarist mocht hier niet vanaf geweken worden. Muzikaal zit het echter perfect in elkaar. Een goede afsluiter van een erg geslaagd festival. Hulde!

Meer info (met fotomateriaal) is te vinden bij: Dubbelmono

7 Responses to “Metropolis 2003”

  1. Bram Says:

    En, nog viervoeters tegen gekomen?

  2. Ewie Says:

    Jazeker, maar het was niet zo dat half Diergaarde Blijdorp een dagje uit had. Alhoewel er bontgekleurde types rondliepen. :-)

  3. Jan Peter Says:

    Dubbel Mono onthoudt zich nog even van commentaar en plaatst eerst een paar foto’s. Het lijkt erop dat de boze stagemanager een deel van mijn opnames gewist heeft.

  4. Hay Says:

    Als je echt cool bent ga je natuurlijk ook naar de Valkhofaffaire in Nijmegen. Gratis, en met o.a. Prefuse 73, Beu!, en Wealthy Beggar.

  5. Ewie Says:

    Ik denk hierover. Ik zag overigens ook dat John Cale in Nijmegen komt. Die man wil ik eigenlijk nog heel graag een keer zien…..

  6. Hay Says:

    Op het valkhof? Dat wist ik nog nie.

  7. Ewie Says:

    Nee, in de Stevenskerk.